αντιμετώπιση-άγχους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι στρεσαρισμένος. Λόγοι που βρίσκονται σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας.

Πολλές φορές προσπαθώντας να αποβάλλουμε το άγχος από τη ζωή μας το μόνο που καταφέρνουμε είναι ακριβώς το αντίθετο.

Παρακάτω μπορείς να δει τις συνηθέστερες παγίδες που μας δημιουργούν άγχος μαζί με το πώς μπορείς αποτελεσματικά να τις διαχειριστείς.

Διστακτικότητα

Οι άνθρωποι που έχουν άγχος θέλουν συνήθως να είναι 100% σίγουροι για την επιτυχία  πριν ξεκινήσουν να κάνουν κάτι. Δεν τους αρέσει να παίρνουν το ρίσκο να αποτύχουν και θεωρούν την αβεβαιότητα ως ένα σημάδι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις τη διστακτικότητα είναι να επιμείνεις στη δράση ακόμα και αν δεν είσαι 100% σίγουρος. Το άγχος δηλώνει τον πιθανό κίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Απλά είναι κάτι καινούργιο.

Αναμάσημα Σκέψεων

Αποτελέσματα-στρες

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το να αναμοχλεύουν συγκεκριμένες σκέψεις στο μυαλό τους με την επίλυση προβλημάτων. «Γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι». «Αντέδρασα σωστά ή λάθος;»

Τις περισσότερες φορές ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική μπλέκει παρά λύνει ένα θέμα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Είναι διαφορετικό να πεις στον εαυτό σου να κάτσει κάτω και να γράψει τρόπους για να αποφύγει να ξανακάνει το ίδιο λάθος, από το να κάθεσαι και να αναλογίζεσαι ένα πρόβλημα χωρίς λύση.

Το να προκαλούνται τέτοιου είδους σκέψεις είναι φυσιολογικό. Προκειμένου να τις ελέγξεις θα σε βοηθήσουν κάποιες βασικές τεχνικές mindfulness όπως και το να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για κάθε λάθος που έκανες ή δεν προέβλεψες.

Πρέπει να διαβάσεις  Μπορείς να περάσεις 24 ώρες χωρίς να παραπονιέσαι; Δες πως

Τελειομανία

Προφανώς και το να αναζητάς το τέλειο δεν είναι πάντα κακό. Μπορεί να γίνει ωστόσο αν πρέπει να διαχειριστείς πολλές περιπτώσεις τις οποίες δεν μπορείς να φέρεις σε πέρας. Επιπλέον υπάρχει η παγίδα ακόμα και ένα σημαντικό επίτευγμα να θεωρήσεις ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό βάζοντας ακόμα πιο ψηλά στάνταρ που είναι πιθανόν ότι δεν μπορείς να πετύχεις.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Η αναζήτηση του τέλειου χρειάζεται ευελιξία. Θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις πότε δουλεύει για εσένα και πότε εναντίων σου. Πότε πραγματικά σε ωθεί προς τα εμπρός και πότε προσπαθείς να πιάσεις ψύλλους στα άχυρα.

 

Αποφυγή

Πολλοί άνθρωποι έχοντας αναγνωρίσει αυτά που τους προκαλούν άγχος προσπαθούν συνειδητά να τα αποφύγουν. Αυτό ωστόσο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς στην πραγματικότητα δυναμώνει οτιδήποτε λειτουργεί ως αφορμή για το στρες και το άγχος.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Προσπάθησε να εκθέτες τον εαυτό σου σε δόσεις που ναι μεν σε κάνουν να αισθάνεσαι νευρικός, μπορείς ωστόσο να τις διαχειριστείς.

 

Comments

comments