τι-είναι-σημαντικο-στη-ζωή

Τι νόημα έχουν όλα τα αγαθά του κόσμου σε μία ζωή χωρίς σκοπό;

Πόσο σημαντικός είναι ο υλικός πλούτος όταν δεν έχεις χρόνο να τον απολαύσεις;

Υγεία για να τον χρησιμοποιήσεις;

Ανθρώπους γύρω σου να μοιραστείς τις σκέψεις σου και τις ευτυχισμένες στιγμές. Ανθρώπους που θα τρέξουν για να σε βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή.

Σκέψου ένα σύμπαν στο οποίο θα μπορούσες να έχεις αυτό που θα ζητήσεις. Εντάξει, με ένα περιορισμό. Έχεις μόνο τέσσερις ευχές.

Ξέρω πολύ καλά τι είναι αυτό που οι περισσότεροι θα ζήταγαν. Ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Ένα μεγαλύτερο σπίτι. Χρήματα στην τράπεζα.

Μήπως βιβλία; Παιχνίδια; Ή μήπως το καινούργιο μοντέλο κινητού που μόλις κυκλοφόρησε;

Το συνειδητοποίησα πριν από χρόνια. Παρότι συσσώρευα ολοένα και περισσότερα πράγματα στη ζωή μου, είχα μόνιμα αυτό το συναίσθημα της μη ολοκλήρωσης. Τίποτα δεν μπορούσε να μου μιλήσει σε πνευματικό επίπεδο. Δεν είχα καν πάθος για αυτά που είχα.

Πως ο εσωτερικός προβληματισμός με οδήγησε στο να βελτιώσω τη ζωή μου

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια περίοδος αναστοχασμού και συγκεκριμένων δράσεων που εκπορεύονταν από αυτόν.

Συνειδητοποίησα ότι εκτιμώ την ελευθερία και την ευελιξία στη δουλειά μου. Συνειδητοποίησα επίσης ότι δεν έχουν σημασία να μαζεύεις περισσότερα χρήματα αν δεν σου μένει χρόνος να τα απολαύσεις. Ήθελα να γράφω πολύ πιο δημιουργικά.

Όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στο να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση. Τώρα μπορώ να επιλέγω εγώ τους πελάτες μου. Βγάζω λιγότερα αλλά έχω το χρόνο να κάνω ταξίδια και να μαζεύω εμπειρίες ζωής. Σε ένα από αυτά συνάντησα αυτήν που είναι πλέον η σύντροφος της ζωής μου.

Πρέπει να διαβάσεις  Πώς να διαχειριστείς το φόβο της ηλικίας

Τώρα βλέπω τη ζωή μου με πολύ διαφορετικό μάτι σε σχέση με το παρελθόν. Έχω αγκαλιάσει αξίες όπως η απλότητα. Αξίες που έχουν πραγματική δύναμη.

Είναι όλα λυμένα; Σίγουρα όχι. Μπορώ να σου πω με απόλυτη σιγουριά ότι κανένας ποτέ δεν λύνει όλα του τα προβλήματα.

Μπορώ ωστόσο να σε διαβεβαιώσω ότι όσες φορές κι αν με βάλλει κάποιος να επιλέξω ανάμεσα στο παρελθόν και τη τωρινή μου κατάσταση η απάντηση θα είναι η ίδια.

Πάντα θα επιλέγω μια ζωή γεμάτη από εμπειρίες αντί για υλικά αγαθά. Είναι η ποιότητα που ζεις αυτή που μετράει. Όχι η ποσότητα των αγαθών που συσσωρεύεις.

Παράλληλα με την εσωτερική αναζήτηση ξεκίνησα να θέτω στον εαυτό μου ερωτήσεις για τη ζωή.

Ξέρεις μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτό που νομίζεις ότι θέλεις και σε αυτό που πραγματικά θέλεις. Και είναι πολύ εύκολο να μπερδέψεις τα πράγματα μπαίνοντας σε προκαθορισμένα πρότυπα που προβάλλουν πάνω σου οι άλλοι.

Άρχισα να αναρωτιέμαι πως θα μπω στο δρόμο για να φτάσω σε αυτό που ήθελα. Αν είχα ανθρώπους να βοηθήσουν να το πετύχω. Με ποιον τρόπο τελικά όριζα εγώ το τι σημαίνει επιτυχία. Τι πραγματικά σημαίνει για εμένα.

Κι όλες αυτές οι ερωτήσεις με οδήγησαν σε αυτή που είναι ίσως τελικά η πιο σημαντική:

Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Δεν αμφισβητώ ότι τα υλικά αγαθά έχουν την αξία τους. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Το ίδιο κρίσιμα ωστόσο είναι τέσσερα μικρά πραγματάκια τα οποία πολλές φορές επιλέγουμε να ξεχνάμε.

Σκοπός. Χρόνος. Υγεία. Σχέσεις.

Όλα τα υλικά αγαθά του κόσμου να έχει κάποιος δεν είναι ευτυχισμένος αν του λείπει έστω και ένα μόνο από τα τέσσερα αυτά μικρά αγαθά.

Πρέπει να διαβάσεις  10 Απλές Συνήθειες για να Αναπτύξεις μία Θετική Στάση Μέρος Α

Και μπορείς να βρεις άπειρες περιπτώσεις που αποδεικνύουν την παραπάνω πρόταση.

Η ζωή είναι μικρή. Δείξε ενδιαφέρων για αυτό που έχει πραγματικά σημασία και άφησε πίσω σου αυτό που δεν έχει.

Comments

comments