ευτυχία-στη-δουλειά

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει μία βασική στάθμη ευτυχίας και ο λόγος για αυτό είναι πραγματικά καλός.

Τι ακριβώς σημαίνει το παραπάνω;

Σου συμβαίνει κάτι θετικό. Γίνεσαι ξαφνικά χαρούμενος. Μετά από κάποιο διάστημα θα επιστρέψεις στη βασική στάθμη ευτυχίας σου.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι αρνητικό. Πονάς, κλαις, το ξεπερνάς και επανέρχεσαι στο σημείο ισορροπίας που είναι η βασική στάθμη ευτυχίας.

Τώρα όπως είπα και παραπάνω αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για ένα πραγματικά καλό λόγο.

Ο εσωτερικός ρυθμιστή του μυαλού στην πραγματικότητα μας προστατεύει από την υπερβολική ευτυχία που θα μας στερούσε κάθε φιλοδοξία και την υπερβολική θλίψη που θα μας έπνιγε.

Ακόμα όμως και αν αποδεχτούμε  το παραπάνω γεγονός ως ένα μέρος του  αμυντικού μηχανισμού του μυαλού μας, δεν παύει να ηχεί στα αφτιά μας το ερώτημα:

Όσο και  αν προσπαθήσω είμαι καταδικασμένος να παραμείνω κολλημένος στο ίδιο συναισθηματικό επίπεδο;

Το παραπάνω ερώτημα απασχόλησε μία μεγάλη μερίδα ερευνητών. Έτσι αρκετοί ψυχολόγοι προέβησαν στην αναζήτηση τρόπων που θα μπορούσαν να κάνουν την ευτυχία να διαρκεί περισσότερο.

Οι παραπάνω έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μικρές δόσεις χαράς που συμβαίνουν συχνά είναι προτιμότερες από εξαιρετικά μεγάλα θετικά γεγονότα που συμβαίνουν ωστόσο σπάνια.

Με απλά λόγια όσο πιο συχνά ενισχύει κανείς την ευτυχία του, τόσο αυτή παραμένει πάνω από το όριο που τίθεται από τη στάθμη ισορροπίας.

Τα παραπάνω συμπέρασμα μαζί με το γεγονός ότι η ευτυχία που προκαλεί ένα ευχάριστο γεγονός έχει την τάση να φθίνει όταν αυτό επαναλαμβάνεται οδήγησε σε τρία τρικ τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη δική σας ευτυχία ή των εργαζομένων σας στη δουλειά,  βοηθώντας στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Πρέπει να διαβάσεις  7 Βιβλία Για Να Μάθεις Πως Να Επηρεάζεις & Να Πείθεις Τους Πάντες

Τα κλειδιά για την αύξηση της χαράς στη δουλειά

  1. Αγκαλιάστε μικρές απολαύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας. Η συχνή ευτυχία αυξάνει αποτελεσματικότερα το επίπεδο ευτυχίας σας πάνω από την τιμή ισορροπίας σε σχέση με τις μεγάλες, σπάνιες ανταμοιβές.
  2. Αν είστε επικεφαλής μιας ομάδας προτιμήστε μικρές και φθηνές ανταμοιβές αντί μίας μεγάλης και σπάνιας. Ο καθημερινός απεριόριστος μπουφές είναι πολύ πιο αποτελεσματικός σε σχέση με ένα μεγάλο πάρτι στο τέλος.
  3. Προσπάθησε να προσφέρεις ποικιλία. Το μυαλό εθίζετε όταν κάτι επαναλαμβάνετε με αποτέλεσμα να μην αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο ερέθισμα.

Comments

comments