Πολλά  από τα αποφθέγματα του Νίτσε είναι πολύ γνωστά σε όλους μας. Κάποια άλλα ίσως τα γνωρίζουμε χωρίς να ξέρουμε ότι τα έχει πει ο ίδιος. Ποιος είναι τελικά ο Νίτσε;  Ποια γνωμικά του μπορούν θα μας βάλουν σε σκέψεις;

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1844 στην Πρωσία και πέθανε στις 25 Αυγούστου 1900, σε ηλικία 55 ετών. Υπήρξε ένας εξέχοντας Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος.

 

Στην πορεία του, έγραψε μια μεγάλη συλλογή από δοκίμια με κύρια θέματά του την θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία και τις επιστήμες. Είναι χαρακτηριστική η κλίση που είχε στην χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.

 

Ο Νίτσε αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους ‘υπαρξιστές’ φιλοσόφους. Υπήρξε σφοδρός επικριτής της κατεστημένης τάξης και ιδιαίτερα του Χριστιανισμού.

Τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του έπασχε από παραλυτική ψυχική διαταραχή, ως την στιγμή του θανάτου του από εγκεφαλικό.

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 15 αποφθέγματα του σπουδαίου φιλοσόφου, που θα σε κάνουν να δεις την ζωή μέσα από τα μάτια του.

 

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος».

 

«Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς».

 

«Αυτό που με στενοχωρεί δεν είναι ότι μου είπες ψέματα, το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι από εδώ και πέρα δεν θα πιστέψω τίποτα από αυτά που μου λες».

 

«Ο έρωτας πάντα κρύβει μια παράνοια μέσα του, μια τρέλα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και η τρέλα πάντα κρύβει μια δική της λογική».

 

«Εσύ έχεις τον δικό σου τρόπο. Εγώ έχω τον δικό μου τρόπο. Τώρα, όσον αφορά τον σωστό τρόπο, τον ορθό τρόπο, τον μοναδικό τρόπο, αυτός δεν υπάρχει».

Πρέπει να διαβάσεις  20 μοναδικά αποφθέγματα του Ρόμπιν Σάρμα ( robin sharma)

 

«Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια, διότι δεν θέλουν να καταστρέψουν τις αυταπάτες τους».

 

«Οι ενδιαφέροντες άνθρωποι δεν βρίσκονται στον παράδεισο».

 

«Δεν μπορώ να ζω με έναν Θεό που θέλει να τον επαινούμε συνέχεια».

 

«Κανένας δεν μπορεί να κατασκευάσει για σένα τη γέφυρα που θα διασχίσεις για να περάσεις το ποτάμι της ζωής, μόνο εσύ!»

 

«Το φίδι που δεν μπορεί να αλλάξει το δέρμα του πεθαίνει. Έτσι συμβαίνει και με τον νου που δεν μπορεί να αλλάξει άποψη, παύει να είναι νους».

 

«Δεν υπάρχει πιο μοχθηρό ζώο από τον ίδιο τον άνθρωπο».

 

«Είναι δηλαδή ο άνθρωπος ένα λάθος του Θεού; Ή μήπως ο Θεός είναι ένα λάθος του ανθρώπου;»

 

«Θα πίστευα μόνο σε έναν Θεό που θα ήξερε να χορεύει».

 

«Πίστη: άρνηση να μάθει κανείς την αλήθεια».

 

«Κάθε βαθυστόχαστος άνθρωπος φοβάται περισσότερο μήπως τον κατανοήσουν, παρά μήπως τον παρερμηνεύσουν».

 

Comments

comments