Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης και υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος της νεότερης ιστορίας.

Φοίτησε στην Γαλλική Εμπορική Σχολή του Πειραιά μέχρι το 1906 και ένα χρόνο αργότερα έφυγε για το Παρίσι όπου σπούδασε νομική αλλά και φιλοσοφία με δάσκαλο τον σπουδαίο με τον Ανρί Μπεργκσόν.

Τα χρόνια του στο Παρίσι, είχε την ευκαιρία να «γνωρίσει» και να ζήσει από κοντά το ευρωπαϊκό πνεύμα, που επηρέασε μετέπειτα το έργο του.

Αντλώντας έμπνευση από τον Όμηρο αλλά και τον Dante Alfieri είχε έντονο το στοιχείο της δικαιοσύνης, αλλά και της θρησκείας και της πίστης σε όλα τα κείμενα του.

Στα πιο γνωστά και διαχρονικά του έργα συναντάμε τα: «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (1946), «Ο καπετάν Μιχάλης» (1953), «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1954), «Ο τελευταίος πειρασμός» (1955), «Ασκητική» (1927) και «Αναφορά στον Γκρέκο» (1961).

Εκτός από πολυγραφότατος συγγραφέας υπήρξε και σημαντικός φιλόσοφος, με ρήσεις που μνημονεύονται ακόμα στις μέρες μας και μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες για μία ευτυχισμένη ζωή.

Διάβασε στη συνέχεια τα 10 + 2 πιο γνωστά γνωμικά του Νίκου Καζαντζάκη που μπορούν να βρουν εφαρμογή στις καθημερινές σου ανησυχίες.

 1. Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
 2. Δεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν.
 3. Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.
 4. Είδα κάποτε μια μέλισσα πνιγμένη μέσα στο μέλι και κατάλαβα.
 5. Τι φοβερός ανήφορος από τον πίθηκο στον άνθρωπο, από τον άνθρωπο στον Θεό.
 6. Η ευτυχία απάνω στη γης είναι κομμένη στο μπόι του ανθρώπου. Δεν είναι σπάνιο πουλί να το κυνηγούμε πότε στον ουρανό, πότε στο μυαλό μας. Η ευτυχία είναι ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας.
 7. Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.
 8. Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.
 9. Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε
 10. Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά.
 11. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.
 12. Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες «Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω.»

Comments

comments

Πρέπει να διαβάσεις  15 Αποφθέγματα για τα όνειρα που είναι βέβαιο ότι θα σε εμπνεύσουν