ευτυχία

Η πρώτη σκέψη μου ήρθε μία συνηθισμένη ημέρα που βρισκόμουν στο μετρό στην Αθήνα. Έλειπα αρκετό καιρό από την πρωτεύουσα και ομολογώ ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο εύκολο είναι να ξεχάσει κανείς τους ανθρώπους που στριμώχνονται στα βαγόνια τρέχοντας να προλάβουν βιαστικά όλα εκείνα που πρέπει να κάνουν μέσα την ημέρα.

Ένιωθα σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ερχόμουν από ένα μέρος που οι ρυθμοί τις δουλειάς μου ήταν σίγουρα πιο χαλαροί έχοντας βρει κάποιες ισορροπίες που  βελτίωναν την ποιότητα της ζωής μου και μου επέτρεπαν να κάνω τα πράγματα που ήθελα. Ακόμα και το ντύσιμό μου ξεχώριζε μέσα στα σκούρα και μουντά χρώματα που με περιτριγύριζαν.

Πόσοι είναι πραγματικά χαρούμενοι; Η σκέψη ήρθε μόνη της μέσα στο κεφάλι μου.

Πριν προχωρήσω θα σου βάλλω μία πρόκληση.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα. Σημείωσε όλα όσα θα βρεις σε αυτή και σε χαρακτηρίζουν. Απάντησε ειλικρινά και θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να γίνεις ευτυχισμένος.

 1. Παραπονιέσαι για όλα όσα δεν έχεις ή δεν έχει καταφέρει να πετύχεις.
 2. Στενοχωριέσαι ή γκρινιάζεις για πράγματα τα οποία δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις.
 3. Ζεις στις αναμνήσεις του παρελθόντος ή περιμένεις ένα καλύτερο αύριο για να ζήσεις.
 4. Ακούς χωρίς στην πραγματικότητα να προσέχεις
 5. Ξοδεύεις τα χρήματά σου σε συσκευές, ρούχα ή άλλα υλικά αγαθά.
 6. Θεωρείς τα όνειρα παιδιάστικη αφέλεια.
 7. Ζεις σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς τρέχοντας να προλάβεις τα πάντα.
 8. Περνάς ώρες στον ψηφιακό κόσμο ακόμα κι αν βρίσκεσαι μαζί με άλλους ανθρώπους.
 9. Εκνευρίζεσαι ή θυμώνεις κάθε φορά που κάποιος σου μιλάει άσχημα, με αγένεια ή σε αδικεί.
 10. Παραμελείς τον εαυτό σου, δεν τρως υγιεινά, δεν γυμνάζεσαι.
Πρέπει να διαβάσεις  Υποφέρεις από αυπνία; Δοκίμασε την παρακάτω τεχνική.

 

Συγχαρητήρια. Αν ΔΕΝ κάνεις κάτι από τα παραπάνω τότε είσαι χαρούμενος. Αυτό μάλλον το γνωρίζεις.

Αν πάλι κάποιες ή ακόμα και όλες οι παραπάνω συνήθειες είναι σημειωμένες στη λίστα σου, δεν έχασες το χρόνο σου. Τώρα ξέρεις τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Δες λοιπόν παρακάτω τις  10 καθημερινές συνήθειες που μπορούν απλά να σε κάνουν περισσότερο ευτυχισμένο.

10 συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο

 1. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις.

Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να παραπονιόμαστε για αυτά που δεν έχουμε. Πόσοι όμως είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε;

Ακόμα και τα πιο απλά από αυτά ξέρεις δεν είναι πάντα δεδομένα. Να είσαι λοιπόν ευγνώμων για αυτά που έχεις. Ακόμα κι αν τα θεωρείς δεδομένα. Απλά και καθημερινά πράγματα όπως οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου, όλα όσα έχεις πετύχει ή αποκτήσει.

Αν θέλεις να πετύχεις περισσότερα, αν ψάχνεις τρόπους για να αποκτήσεις αυτά που ακόμα δεν έχεις το πρώτο βήμα είναι να δείξεις ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχεις.

 1. Αποδέξου αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις

Αποδέξου-αυτά-που-δεν-μπορείς-να-αλλάξεις

Κάποια πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Ορισμένες φορές πάλι δεν έρχονται με τον τρόπο που θέλουμε η με τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει. Μην θυμώνεις. Μην στενοχωριέσαι. Μην απελπίζεσαι. Αποδέξου τα πράγματα έτσι όπως είναι. Εστίασε τη σκέψη σου στο να αλλάξεις αυτά που μπορείς. Γιατί η ικανότητα για αποδοχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του ευτυχισμένου ανθρώπου.

 1. Ζήσε το τώρα

μην-περιμένεις-να-ζήσεις

Μην περιμένεις να πεθάνεις. Ζήσε τώρα. Κάνε σήμερα αυτό που σχεδιάζεις να κάνεις αύριο. Η ζωή δεν περιμένει. Ούτε γυρίζει πίσω. Είναι δυστυχώς ή ευτυχώς μία ταινία προς μία μόνο κατεύθυνση.

Πρέπει να διαβάσεις  Καθημερινός Διαλογισμός για Αρχάριους

Και όσο περισσότερο ζεις τόσο πιο πολύ χαρούμενος θα γίνεσαι.

 1. Άκου προσεκτικά

Πόσο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν απλά ακούγαμε προσεχτικά αυτά που οι άλλοι έχουν να μας πουν!

Στο παρελθόν έχω χάσει τόσο σημαντικά πράγματα από την αδυναμία να εστιάσω την προσοχή μου σε αυτά που μου έλεγαν. Από τότε έχω βάλλει τα δυνατά μου να βελτιώσω αυτή την ικανότητα για να συνειδητοποιήσω πόσο τελικά αυτό με βοήθησε με διαφορετικούς τρόπους να κερδίσω την ευτυχία.

 1. Ξόδεψε ένα μέρος των χρημάτων σου για να αποκτήσεις εμπειρίες

εμπειρίες

Ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια σε κάνει χαρούμενο για λίγο. Οι εμπειρίες που χτίζεις μένουν μαζί σου για μία ζωή. Να φυλάς ένα μέρος των χρημάτων σου για να κάνεις ταξίδια, για να κάνεις δραστηριότητες που αγαπάς, για να γεμίσεις τις αποθήκες της μνήμης σου με πράγματα που κοιτώντας πίσω στο παρελθόν θα μπορείς να πεις «ήμουν κι εγώ εκεί».

Γιατί τα υλικά αγαθά μπορούν να σου δώσουν για λίγο τη χαρά που σου λείπει. Οι εμπειρίες ωστόσο είναι μια επένδυση για το τώρα αλλά και για το αύριο που έρχεται.

 1. Μην ξεχνάς να ονειρεύεσαι και να προσπαθείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου

πιάσε-το-όνειρό-σου

Σκέψου ένα κόσμο που του έχουν κλέψει τα όνειρα. Θα ήταν ένας πεζός κόσμος. Άχαρος. Άσκημος.

Μην ακούς όσους σου λένε ότι δεν αξίζει να ονειρεύεσαι. Μην ακούς όσους θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι δεν μπορείς να πετύχεις τα όνειρά σου.

Ονειρεύσου. Άσε το μυαλό σου να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται. Και μετά, σιγά – σιγά, βήμα με το βήμα, ξεκίνα για να φτιάξεις το μέλλον που ονειρεύεσαι.

 1. Μην προχωράς βιαστικά

Μη βιάζεσαι. Γρηγορότερα δεν σημαίνει πάντα και καλύτερα. Δώσε την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις, συγκεντρώσου σε ένα πράγμα τη φορά και είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθείς.

Πρέπει να διαβάσεις  Τα οφέλη του διαλογισμού σύμφωνα με την επιστήμη

Σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι. Και για να το απολαύσεις πρέπει να δώσεις την ενέργειά σου σε κάθε στάδιό του.

 1. Ζήσε στον πραγματικό κόσμο

Βλέπω όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό παρέες που βγαίνουν για καφέ και δεν μιλάνε καν. Είναι όλοι με τη μύτη χωμένη στο κινητό. Μπορεί και να μιλάνε μεταξύ τους με αυτό.

Κανείς δεν φέρνει αντίρρηση ότι η τεχνολογία και ο ψηφιακός κόσμος έχουν φέρει πολλά καλά στη ζωή μας. Όταν όμως αντικαθιστούν τον πραγματικό κόσμο και την πραγματική επαφή, ας είμαστε ειλικρινείς, δείχνουν ή φτιάχνουν δυστυχισμένους ανθρώπους.

 1. Μάθε να συγχωρείς

Μάθε να συγχωρείς πρώτα για να είσαι εσύ καλά. Σπάσε τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού και του μίσους που δηλητηριάζουν τη σκέψη σου. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις μια άσχημη συμπεριφορά. Το αντίθετο. Την αναγνωρίζεις απλά παύει να σε επηρεάζει.

 1. Φρόντιζε τον εαυτό σου

πρόσεχε-τον-εαυτό-σου

Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Να τρέφεσαι σωστά. Να γυμνάζεσαι. Να μένεις μακριά από κακές συνήθεις ή να προσπαθείς να τις αλλάξεις. Κι όσο πιο πολύ προσέχεις τον εαυτό σου τόσο πιο πολύ τον σέβεσαι. Κι αυτό θα σε κάνει ολοένα και περισσότερο ευτυχισμένο και χαρούμενο.

 

 

 

Comments

comments