το-μυστικό-της-επιτυχίας

Μοιάζει ίσως ουτοπικό σε ένα κόσμο που έχει αναγάγει το χρήμα στον υπέρτατο θεό του. Το χρήμα μπορεί να αγοράσει τα πάντα. Αυτό αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη αρχή για πολύ κόσμο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Μπορεί το χρήμα να αγοράσει τα πάντα;

Μπορεί να αγοράσει αγαθά όπως η ελευθερία;

Πως ορίζει κανείς την έννοια της ελευθερίας

κέρδισε-την-ευτυχία

Για τον περισσότερο κόσμο η ελευθερία μοιάζει να είναι κάτι χειροπιαστό. Είσαι έξω από τα κάγκελα. Ζεις σε μια χώρα ελεύθερη. Που σου επιτρέπει να πεις αυτό που θέλεις. Να πράξεις αυτό που θέλεις. Που σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις εσύ αποφάσεις για τον εαυτό σου.

Με απλά λόγια ό περισσότερος κόσμος όταν μιλάει για την ελευθερία, αναφέρεται στους εξωτερικούς παράγοντες που τη διασφαλίζουν.

Και όλα αυτά είναι φυσικά πολύ καλά και σημαντικά.

Αρκούν όμως οι εξωτερικές συνθήκες για να πει κανείς ότι είναι πραγματικά ελεύθερος;

Ξέρεις είναι πολύ εύκολο κάποιος να γίνει σκλάβος του ίδιου του του μυαλού. Οι περισσότεροι είμαστε. Άλλοι πιο πολύ και άλλοι πιο λίγο φυσικά. Και αυτό μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους. Κοινωνικές προκαταλήψεις, το δέσιμο με το παρελθόν…το δέσιμο με υλικά αντικείμενα… όλα αυτά με τα οποία αποκτάς εξάρτηση χωρίς καν να το καταλαβαίνεις…

Και φυσικά τα χρήματα. Γιατί όσο περισσότερο τα αναζητάς τόσο περισσότερο γίνεσαι δέσμιός τους…τόσο πιο πολύ δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά…

Μια ιστορία από το παρελθόν δίδαγμα για τον σημερινό κόσμο

Υπάρχει μια παλιά ιστορία. Είμαι σίγουρη ότι την έχεις ακούσει. Κάπου. Κάποτε. Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή αποτελεί μια θολή ανάμνηση…

Πρέπει να διαβάσεις  Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο στόχος σου;

Είναι η ιστορία του Βασιλιά Μίδα.

Σου ακούγεται κάπως γνωστή;

Καλά θυμάσαι είναι αυτός ο βασιλιάς των αρχαίων χρόνος που ότι έπιανε γινόταν χρυσάφι.

Κάτι σου θυμίζει έτσι;

Ο Μίδας μπορούσε να έχει όσο πλούτο ήθελε. Στην πραγματικότητα είχε όσο πλούτο ήθελε. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον καιρό του. Ίσως και ο πιο πλούσιος που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει…

Ήταν ωστόσο ευτυχισμένες ο Μίδας;

Ήταν ελεύθερος;

Αν γνωρίζεις την ιστορία ξέρεις την απάντηση. Αν πάλι όχι σκέψου.

Πόσο ελεύθερος μπορεί να είναι κάποιος ου δεν μπορεί καν να αγγίξει τα αγαπημένα του πρόσωπα από τον κίνδυνο να μετατραπούν σε χρυσά αγάλματα;

Πότε τελικά είναι κάποιος ελεύθερος;

σπάσε-τις-αλυσίδες

Κι αν το παντοδύναμο χρήμα δεν μπορεί να σου δώσει την ελευθερία τι είναι τελικά αυτό που το κάνει;

Ζήσε στο τώρα.  Εστίασε την προσοχή σου στο τώρα. Βίωσε την κάθε στιγμή με όλες σου τις αισθήσεις. Γιατί κάθε στιγμή που υπάρχεις σε αυτό τον κόσμο είναι μια πραγματική ευλογία.

Πλέον θα ακούσεις να γίνεται λόγος για την Mindfulness. Παρότι συνδέεται με το  διαλογισμό και τις τεχνικές του δεν είναι δεμένη μόνο με αυτόν. Όμως ο διαλογισμό μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή σου – όλη την προσοχή σου στο τώρα.

Μην περιορίζεις την ελευθερία σου με βάση το πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι. Αυτό μόνο δυστυχία θα σου φέρει. Άσε που δεν υπάρχει περίπτωση όσο σκληρά και αν προσπαθήσεις να πετύχεις να είναι όλοι ικανοποιημένη.

Κόψε τους δεσμούς με τα υλικά πράγματα. Δεν λέω να μην έχεις. Απλά να μην είσαι δέσμιός τους. Να μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά. Και να μην τα βάζεις πάνω από την εμπειρία. Γιατί η εμπειρία είναι τελικά αυτή που έχει σημασία.

Πρέπει να διαβάσεις  Δεν υπάρχει δυσκολία χωρίς μέσα της μια ευκαιρία. Πρέπει μόνο να την βρεις.

Και να θυμάσαι πάντα αυτό που είπε ο Δαλάι Λάμα πως είναι μία μόνο ημέρα που έχει πραγματικά σημασία. Και αυτή δεν είναι άλλη από το σήμερα.

Και όταν θα καταφέρεις να κάνεις ότι δεν έχει σημασία απλά να περνάει και να διαλύεται σαν σύννεφο τότε θα είναι πραγματικά ελεύθερος.

Comments

comments