Μέσα από στατιστικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. προκύπτει ότι το 77% των ερωτηθέντων είχε πρόσφατα εμφανίσει σωματικά συμπτώματα εξαιτίας του στρες. Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι η ίδια αίτια επηρέασε αρνητικά την ψυχολογική τους υγεία φτάνει το 73%.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το στρες και τη σχέση του με περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις δεν καθόλου ενθαρρυντικά για τη Ευρώπη ή την χώρα μας με την αύξηση της ανασφάλειας στο κομμάτι της εργασίας και τη μείωση των απολαβών να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρατεταμένου άγχους κατακόρυφα.

Πότε το στρες είναι επικίνδυνο;

πότε-το-στρες-είναι-επικίνδυνο

Το άγχος μέσα σε κάποια όρια είναι κάτι φυσιολογικό. Μπορεί μάλιστα να μας κινητοποιήσει βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας, να κάνουμε μία καλύτερη παρουσίαση, να πετύχουμε μία καλύτερη επίδοση.

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο αφιερωμένο στην παλαίστρια Helen Maroulis, χρυσή ολυμπιονίκη στους αγώνες του Ρίο, στο οποίο η ίδια ισχυρίζεται ότι το άγχος που είχε τη βοήθησε να βγει νικήτρια.

Στην πραγματικότητα το άγχος όταν διαρκεί λίγο μπορεί να έχει θετική επίδραση καθώς ανεβάζει το ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς και συγκεντρώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο παρέχοντάς του μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου και προετοιμάζοντάς μας να αντιμετωπίσουμε μια απαιτητική κατάσταση. Τέτοιου τύπου άγχος μπορεί επίσης να φέρει μία μικρή ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει το γιατί κάποιες φορές σε πιεστικές περιόδους μοιάζει να μην αρρωσταίνουμε.

Το έντονο ωστόσο ή παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την σωματική όσο και με την πνευματική μας υγεία. Σε μια τέτοια περίπτωση το σώμα δεν παίρνει ποτέ το σήμα για να γυρίσει σε φυσιολογική κατάσταση, γεγονός που αποδυναμώνει τελικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πρέπει να διαβάσεις  Ποιες αιτίες προκαλούν αυπνία την Κυριακή;

Οι επιπτώσεις του στρες στον Οργανισμό μας

Οι άμεσες ή έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις του στρες για τη συνολική υγεία του οργανισμού γίνονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ξεκάθαρες καθιστώντας το στρες ως ένα σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στρες και σωματική υγεία

Τα στατιστικά είναι καταπέλτης για τις επιπτώσεις του στρες στη σωματική μας υγεία στην οποία φαίνεται ότι ασκεί έντονη επίδραση οδηγώντας σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

Αρκετές έρευνες φαίνεται ότι συσχετίζουν το άγχος με την ευαισθησία ενός ατόμου στις αρρώστιες καθώς άνθρωποι που βιώνουν συνθήκες πίεσης έντονα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα μοιάζουν να έχουν πολύ περισσότερο την ανάγκη να ζητήσουν περισσότερες αναρρωτικές άδειες. Έχει υπολογιστεί ότι το οικονομικό κόστος του στρες μόνο από τα αναρρωτικές άδειες είναι για την Αυστραλία 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια και για το Ηνωμένο Βασίλειο 28,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα φαίνεται ότι μαζί με τη γενικότερη αποδυνάμωση της υγείας μειώνεται και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περιπτώσεις πολύ έντονου άγχους ή αγχώδους διαταραχής.

Το στρες είναι ικανό να επιδράσει αρνητικά σε όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού όπως φαίνεται στο παρακάτω infographic.

το-στρες-και-πως-να-το-ελένξεις

Στρες και ψυχολογική υγεία

Το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη σωστή επικοινωνία ανάμεσα στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται για το πρώτο σημείο στο οποίο χτυπάει το έντονο ή παρατεταμένο στρες δημιουργώντας εκτός από σωματικά προβλήματα και ψυχολογικές διαταραχές.

Έτσι μία παρατεταμένη περίοδος πίεσης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια σειρά από αποτελέσματα που ποικίλλουν από την κακή διάθεση, το θυμό και την ερεθιστικότητα σε πιο σοβαρά προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή η γενικότερη δυστυχία και η απομόνωση. Μια έντονα ή με μεγάλη διάρκεια στρεσογόνος κατάσταση είναι επίσης να προκαλέσει διάφορες αγχώδεις διαταραχές οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω.

  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή κατά την οποία παρουσιάζεται υπερβολική ανησυχία χωρίς κάποιον προφανή λόγο.
  • Κοινωνική φοβία η οποία απαντά στο φόβο κοινωνικών περιστάσεων και οδηγεί σε αισθήματα ντροπής ή ταπείνωσης.
  • Ψυχαναγκαστική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο ασκεί ψυχαναγκαστικά μία πράξη όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών.
  • Φοβίες όπως για παράδειγμα η κλειστοφοβία ή η ακροφοβία.
  • Κρίσεις πανικού κατά τις οποίες προκαλούνται αυθόρμητα συναισθήματα άγχους, φόβου ή επικείμενης καταστροφής.
Πρέπει να διαβάσεις  Το μυστικό του καλού ύπνου σύμφωνα με την επιστήμη

Άλλες επιδράσεις του στρες

Το στρες μπορεί επίσης να συνδεθεί με διάφορες επιδράσεις στη γνωσιακή ικανότητα ή αλλαγές στη συμπεριφορά.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να συμπεριλάβει προβλήματα μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία στη λήψη σωστών αποφάσεων. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι δυνατόν να απαντούν σε μεταβολές στο θέμα της διατροφής( υπερκατανάλωση τροφής ή ανθυγιεινή διατροφή) στροφή σε εθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ ή το τσιγάρο, ασυνέπεια σε σχέση με τις ευθύνες.

Η λύση

Διαχείρηση-στρεσ

Η λύση για την αντιμετώπιση του άγχους βρίσκεται στο να μάθει κανείς πώς να το διαχειρίζεται. Αυτό ανάμεσα σε άλλα αφορά μία σειρά από ενέργειες οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Αποφυγή, Αλλαγή, Αποδοχή, Προσαρμογή.

Η Αποφυγή στοχεύει στο να μείνει κανείς μακριά από τις συνήθειες εκείνες που του προκαλούν άγχος. Με απλά λόγια οι ενέργειες αυτής της ομάδας αφορούν στην αποφυγή των ανθρώπων ή των καταστάσεων που δημιουργούν το στρες. Έτσι αν για παράδειγμα το πρόγραμμα κάποιου μοιάζει να είναι πολύ φορτωμένο, θα πρέπει απλά να βγάλει από αυτό τα λιγότερο σημαντικά από όσα έχει να κάνει.

Η αλλαγή στοχεύει στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος. Έτσι αν στην πρώτη κατηγορία απλά κάποιος αποφεύγει τις στρεσογόνες πηγές, εδώ αποκτά μία περισσότερο ενεργητική στάση μιλώντας για αυτό που τον ενοχλεί αναζητώντας είτε έμμεσα (μέσα από τους άλλους), είτε άμεσα( μέσα από τη δική του συμπεριφορά), να αλλάξει αυτό που τον στρεσάρει.

Η αποδοχή σχετίζεται με όλα εκείνα που δεν είναι στο χέρι κάποιου να αλλάξει. Προκειμένου να είναι κανείς σε θέση να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις θα πρέπει πρώτα να μπορέσει να αποδεχτεί το ίδιο το γεγονός ότι τα πράγματα σε αυτές είναι έτσι όπως είναι προσπαθώντας να εντοπίσει όλα όσα θετικά υπάρχουν και αναπτύσσοντας την ικανότητα να συγχωρεί.

Πρέπει να διαβάσεις  Infographic: Αυτογνωσία το πρώτο βήμα για την επιτυχία

Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνει προσαρμογή των στόχων ή των προσδοκιών μας. Δεν υπάρχει λοιπόν νόημα στο να έχει κανείς υψηλές προσδοκίες αν στην προσπάθεια να τις κάνει πραγματικότητα νοιώθει να βουλιάζει κάτω από την πίεση του στρες.

Comments

comments