Η συνεισφορά του Ισαάκ Νεύτωνα στην ανθρώπινη γνώση και ιστορία είναι γνωστή. Αυτό που ίσως είναι λιγότερα γνωστό – αν και όχι μη αναμενόμενο, είναι ο ιδιόρρυθμος, μικροαστικός και πολλές φορές μνησίκακος χαρακτήρας του. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Νεύτωνας έζησε μια αρκετά μοναχική ζωή βασανιζόμενος από παρανοϊκό-σχιζοειδείς κρίσεις και δύο τουλάχιστον νευρικούς κλονισμούς. Και ακόμα λιγότεροι ότι ως έφηβος είχε απειλήσει να κάψει το σπίτι του μαζί με τους γονείς του.

Φυσικά ο Νεύτωνας δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα προσωπικότητας που να διακρίνεται για την δημιουργικότητα της μαζί με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και την παρουσία, στην καλύτερη περίπτωση, ψυχολογικών προβλημάτων.

Βιρτζίνια Γουλφ, Αβραάμ Λίνκολν, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Νίκολα Τέσλα…

Αποτελούν ένα μικρό δείγμα από έναν τεράστιο κατάλογο με ονόματα που οι περισσότεροι γνωρίζουν για την συνεισφορά τους σε κάποιο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας.

Η περίπτωση του Kurt Cobain

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος πρωτοπόρος στην ιστορία της ροκ σκηνής από την εποχή των Beatles. Τον βρήκαν νεκρό με την κάνη  ενός όπλου στο στόμα του.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι πίσω από την απαθή προσωπικότητα του ροκ σταρ κρυβόταν ένας άνθρωπος βαθιά τρομοκρατημένος στην ιδέα της ταπείνωσης. Την ίδια στιγμή που ψάχνοντας το τέλειο αποτέλεσμα επιδιδόταν με μανία σε 15ωρες πρόβες κατά τη διάρκεια εγγραφής του Nevermind, οι κρίσεις άγχους και τα καταθλιπτικά επεισόδια έρχονταν σε αντίθεση με την εικόνα του «δε με νοιάζει τίποτα» που έβγαζε προς τα έξω.

Δώρο ή κατάρα;

Αριστοτέλης-σοφά-λόγια

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη διπολική διαταραχή θείο δώρο. Σήμερα συνεχίζεται η έρευνα για το πώς συνδέεται με τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και ναι, την ιδιοφυία.

Πρέπει να διαβάσεις  Κρίνουμε τους άλλους όπως κρίνουμε τον εαυτό μας

Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς μανιοκαταθλιπτικός για να είναι ιδιοφυής. Φαίνεται ωστόσο ότι η σημερινή επιστήμη έχει στα χέρια της ισχυρές αποδείξεις ότι αυτά τα δύο συνδέονται.

Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου, που σχετίζεται στενά με την ψύχωση και τη σχιζοφρένεια, επηρεάζει επίσης την καλλιτεχνική δημιουργικότητα, ιδίως στα άτομα με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.

Αν κοιτάξουμε το παραπάνω θέμα κάτω από το πρίσμα της θεωρίας του ότι το μεγάλο ρίσκο φέρνει και μεγάλα κέρδη, είναι λες και η φύση παίζει ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο ποντάρει στο όλα – κάποιος σαν τον Ισαάκ Νεύτωνα, ή τίποτα. Και όπως συνέβη και με κάθε στάδιο της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, έτσι και στην εποχή μας κάποιοι παράμετροι μιας ψυχικής ασθένειας μπορεί να είναι ακόμα και κρίσιμοι για την επιβίωση του είδους μας.

Έτσι αν και ο Νεύτωνας ποτέ δεν παντρεύτηκε, ούτε έκανε παιδιά, αύξησε ωστόσο την αναπαραγωγική ικανότητα της ανθρωπότητας για αιώνες μετά το θάνατό του.

Οι κοινωνία μας χρειάζεται υγιείς – πρακτικούς ανθρώπους για να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για να κτίσουν και να δουλέψουν όλες εκείνες τις δομές που χαρακτηρίζουν μια οργανωμένη κοινωνία. Χρειάζεται τα μπακάλικα. Χρειάζεται τα εργοστάσια ηλεκτρισμού. Γιατί αυτά είναι η ραχοκοκαλιά του πολιτισμού.

Χρειάζεται ωστόσο κι αυτούς τους λίγους τρελούς πρωτοπόρους για να πάρουν τα απαραίτητα ρίσκα. Αυτά που θα επιτρέψουν να υπάρξει ομαλότητα στη ζωή μας.

Ποιος ξέρει; Μπορεί το αυτιστικό παιδί δύο θρανία πέρα από το δικό σου να είναι ο επόμενος μεγάλος επιστήμονας. Αυτός που θα κερδίσει το Νόμπελ. Σταμάτα λοιπόν να του κλέβεις το γεύμα του.

Πρέπει να διαβάσεις  Διαλογισμός: 8 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις

 

Comments

comments