επιπτώσεις-μέσα-κοινωνικής-δικτύωσης

Βρισκόμουν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό. Μετά από μία αρκετά κουραστική μέρα, καθίσαμε με μια παρέα συναδέλφων για να χαλαρώσουμε στο λόμπι του ξενοδοχείου. Δεν είχε περάσει πολύ ώρα όταν βρέθηκα να κοιτάζω τρεις ανθρώπους που με περισσή προσήλωση ήταν σκυμμένοι πάνω από την οθόνη των κινητών τους.

Εδώ και αρκετά χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μαζί με αυτά και η συζήτηση για το αν τελικά η επίδρασή τους έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Τελικά το Facebook, το Instagram και το Tweeter μας κάνουν καλό ή μας βλάπτουν;

Οι έρευνες δείχνουν…

Ένα φαινόμενο που έχει καταφέρει να ξεσηκώσει τόσο έντονα αντικρουόμενες απόψεις δεν θα μπορούσε παρά να μπει κάτω από το φακό της επιστημονικής έρευνας. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις διαστάσεις αυτού του θέματος, είναι φυσικό να περιμένουμε αυτά τα αποτελέσματα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Έτσι από τη μία πλευρά φαίνεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνουν το φαινόμενο της κοινωνικής σύγκρισης. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πλέον ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μια «πλαστή» εικόνα αυτού που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω, βρισκόμαστε σε  συχνά να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ή να ζηλεύουμε μια φαινομενικά τέλεια εικόνα.

Την ίδια δε στιγμή που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, οι αρνητικές επιπτώσεις ως προς την προσωπική επικοινωνία είναι γεγονός. Πιο συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν:

  • Σε μείωση της προσωπικής επικοινωνίας
  • Σε μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την προσωπική επαφή

Άλλες έρευνες συνδέουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Πρέπει να διαβάσεις  5 πρακτικές που βοηθούν να ζήσεις χαρούμενος στο τώρα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ευεξία

τεχνικες-χαλάρωσης

Η επίδραση που έχει για παράδειγμα το Facebook στη κοινωνική ζωή μας είναι λίγο πολύ γνωστή. Ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί κανείς να τη δει τόσο ξεκάθαρα. Αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υγεία και την ευεξία μας.

Σύγχρονη έρευνα προσπάθησε να εξακριβώσει τη σχέση ανάμεσα στη χρήση του Facebook και τη γενικότερη ευεξία μας. Πιο συγκεκριμένα είχε δείγμα 5000 ενηλίκων, διάρκεια 2 χρόνων και συνέδεε το πόσο ικανοποιημένος είναι κάποιος από τη ζωή του, τη σωματική και την πνευματική υγεία και το δείκτη μάζας με τις αναρτήσεις, τα like και τα click που κάνει στο Facebook.

Τα αποτελέσματα;

Τόσο το like σε άλλους όσο και το πάτημα των συνδέσμων σε αναρτήσεις άλλων συνδέονται σημαντικά με την επακόλουθη μείωση της φυσικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της ικανοποίησης από τη ζωή

Στον αντίποδα η προσωπική επικοινωνία φαίνεται ότι ενισχύει όλους τους παραπάνω δείκτες.

Καταλήγοντας θα μπορούσε κανείς να πει ότι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο – υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν αυτή τη δήλωση. Δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την προσωπική επικοινωνία.

Comments

comments