πλεονεκτήματα-διαλογισμού

Νιώθεις ότι στη μνήμη σου υπάρχουν κάποια…κενά;

Ολοένα και πληθαίνουν οι έρευνες που συνδέουν το διαλογισμό με τη  βελτίωση της μνήμης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Thomas Jefferson δοκίμασαν μια αρχαία τεχνική διαλογισμού με βάση το μάντρα, Kirtan Kriya (KK), και τα ευρήματα δείχνουν ότι έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την απώλεια μνήμης σε ενήλικες.

Με βάση την παραπάνω έρευνα διαπιστώθηκε ότι

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα μνήμης. Τα παραπάνω προβλήματα κυμαίνονταν από ελαφριά εξασθένηση της μνήμης λόγω ηλικίας μέχρι ήπια εξασθένιση με διάγνωση για Αλτσχάιμερ.

Τα υποκείμενα χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα άσκησε διαλογισμό μάντρα για 12 λεπτά την ημέρα για περίοδο  οκτώ εβδομάδων. Η άλλη ομάδα άκουγε την κλασσική μουσική για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ενήλικες που πραγματοποίησαν το διαλογισμό του Kirtan Kriya μάντρα ανέφεραν βελτιώσεις ως προς την κατάθλιψη, οργή και σύγχυση και σημαντικά λιγότερη ένταση μαζί με περισσότερη ενέργεια. Οι παραπάνω αναφορές συνδυάζονται και με σημαντικές μεταβολές σε τμήματα του εγκεφάλου που μέσα σε άλλα συνδέονται με τη  μνήμη.

Αν ο Δρ. Newberg επικεφαλής της έρευνας λέει ότι «… [αυτή η μελέτη] είναι ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση των νευροφυσιολογικών επιπτώσεων αυτής της και παρόμοιων πρακτικών διαλογισμού», οι έρευνες που συνδέουν το διαλογισμό με τη βελτίωση της μνήμης πληθαίνουν.

εγκέφαλος-αλλαγές

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης συνδέει τις mindfulness τεχνικές του διαλογισμού με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Οι αλλαγές αφορούν σε συστηματικό διαλογισμό για διάρκεια 8 εβδομάδων και συνίστανται σε πύκνωση του εγκεφαλικού φλοιού που είναι υπεύθυνος για τις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, η μάθηση και η μνήμη.

Πρέπει να διαβάσεις  Infographic: Πως να σπάσεις μία κακή συνήθεια

Η παραπάνω ανάπτυξη έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης του μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια της ροής αίματος στην περιοχή.

Όσο  ασκούμε ένα συγκεκριμένο μυ στο σώμα μας αυτός αναπτύσσεται και γίνεται δυνατότερος.

Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με το μυαλό μας;

 

 

Comments

comments