μύθοι-διαλογισμου-σωστός-τρόπος

Ονομάζεται νευροπλαστκή. Και μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις μία κακή συνήθεια. Να μεταβάλλεις τον τρόπο που νιώθεις για κάτι ή κάποιον.

Είναι δυνατόν η δομή του εγκέφαλο να αλλάξει με τρόπο απτό σε σωματικό επίπεδο έτσι ώστε να φαίνεται σε μία μαγνητική τομογραφία;

Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στοχαστική πρακτική, μπορεί σε φυσικό επίπεδο να μεταμορφώσει τη δομή του εγκεφάλου και των μοντέλων σκέψης σου. Αυτή η φυσική μεταβολή της δομής του εγκεφάλου κάποιου είναι γνωστή ως νευροπλαστικότητα.

Και ο διαλογισμός ως ένα βασικό μοντέλο στοχαστικής πρακτικής μπορεί αναμφίβολα να οδηγήσει σε αυτή.

Το πρόσωπο του Rick Hanson συνδυάζει αυτό του νευροψυχολόγου και του καθηγητή διαλογισμού. Παρακάτω μπορείς να δεις τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει και τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο Ινστιτούτου Νοητικών Επιστημών.

Ο Hanson δίνει τον ορισμό της στοχαστικής νευροεπιστήμης ως την επιστήμη που μελετά το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ένας άνθρωπος ασχολείται με στοχαστικές πρακτικές. Πως η παραπάνω ενασχόληση μεταβάλει τον εγκέφαλό μας σε φυσικό επίπεδο. Καθώς η γνώση για τον ανθρώπινο νου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη αυτόματα μεγαλώνει και η βιβλιοθήκη γνώσης της στοχαστικής νευροεπιστήμης.

Σύμφωνα με τον Hanson οι άνθρωποι ξέρουν δύο φορές περισσότερα για τον εγκέφαλο σήμερα από ό, τι το 1990 και θα έπρεπε να πω ότι η επιστήμη γνωρίζει σήμερα εκατό φορές περισσότερο από ό, τι έκανε το 1990 για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με στοχαστικές πρακτικές.

Πως οι στοχαστικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός αλλάζουν τον εγκέφαλο

εγκέφαλος-αλλαγές

Μία από τις διαρκείς αλλαγές στον εγκέφαλο εκείνων που συστηματικά διαλογίζονται είναι ότι ο εγκέφαλος γίνεται παχύτερος. Συγκεκριμένα η πάχυνση αυτή παρατηρείται μέσα από μαγνητικές τομογραφίες σε δύο εκτεταμένες περιοχές.

Πρέπει να διαβάσεις  Κάνε περισσότερα αλλάζοντας τις συνήθειες σου

Η πρώτη απαντάται στον προ-μετωπιαίο φλοιό. Πρόκειται για την περιοχή που σχετίζεται με τον εκτελεστικό έλεγχο της προσοχής, την σκόπιμη δηλαδή εστίαση την προσοχής σε κάτι συγκεκριμένο. Το αποτέλεσμα μοιάζει φυσικό μιας και ταιριάζει με την πρακτική του διαλογισμού.

Η δεύτερη περιοχή, σχετίζεται με την αντίληψη της εσωτερικής κατάστασης του σώματος και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Η πλάτυνσή της έχει ως αποτέλεσμα να βοηθά να γίνει κάποιος πιο αυτογνωστικός και αυτοδραστικός.

Πως οι στοχαστικές πρακτικές μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις συνήθειες

Πως-να-αλλάξεις-μια-κακή-συνήθεια

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει πρακτικές όπως αυτή του διαλογισμού με την  μεταβολή κάποια συνήθειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην περίπτωση που θέλουμε να σπάσουμε μια κακή συνήθεια.

Συγκεκριμένη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος μπορεί να ξανασυνδέσει τις νευρικές του οδούς σε αξιοσημείωτα μικρό χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει μέσα σε 40 ημέρες να αποκτήσεις διαφορετική προοπτική ή άποψη όσον αφορά την παλιά συμπεριφορά.

 

Comments

comments