πως-να-γίνεις-πιο-παραγωγικός

Το να γίνει κανείς παραγωγικός δεν έχει σχέση μόνο με τις ώρες που δουλεύει. Στην πραγματικότητα το ζητούμενο είναι να μπορεί να ανταποκριθεί σε  μεγαλύτερο όγκο δουλειάς μέσα σε μικρότερο χρόνο.

Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει;

Φυσικά και μπορεί. Κι αυτό δεν είναι μονάχα θέμα του πως αντιμετωπίζει κανείς τη δουλειά του. Έχει σχέση και με τον τρόπο που λειτουργεί στην καθημερινότητά του.

Δες λοιπόν 5 καθημερινές συνήθεις που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να γίνει περισσότερο παραγωγικός.

Κοιμήσου νωρίς/ξύπνα νωρίς

Προκειμένου να είσαι ικανός να ανταποκριθείς στις υψηλές απαιτήσεις μιας δύσκολης ημέρας, χρειάζεσαι το 100% των δυνατοτήτων σου. Αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις παρά μόνο αν οι ώρες που κοιμάσαι είναι επαρκείς καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Ταυτόχρονα, επειδή η φυσιολογική ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού είναι συντονισμένη με το φως και το σκοτάδι, ο βραδινός ύπνος είναι σαφώς περισσότερο αναζωογονητικός για τον οργανισμό. Έτσι ο συνδυασμός του πρωινού ξυπνήματος με το ξεκίνημα του βραδινού ύπνου νωρίς είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην βελτίωση της παραγωγικότητάς σου.

Υιοθέτησε 10 λεπτά συγκέντρωσης μέσα στην ημέρα

Αν πιστεύεις ότι η ικανότητα συγκέντρωσης είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε η επιστήμη έρχεται να σε διαψεύσει. Νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι σε αντίθεση με αυτό που πιστεύαμε στο παρελθόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παράγει νέα κύτταρα αλλά και να τροποποιεί τη λειτουργία αυτών που ήδη υπάρχουν.

Με απλά λόγια πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου δεν είναι θέμα χαρίσματος. Αντίθετα μπορούν να αναπτυχθούν. Μέσα σε αυτές είναι και η ικανότητα συγκέντρωσης, μια ικανότητα απαραίτητη για κάποιον που θέλει να δουλέψει χωρίς περισπασμούς. Να είναι με άλλα λόγια περισσότερο παραγωγικός.

Πρέπει να διαβάσεις  5 λαθη στην προσπαθεια να γίνεις πιο παραγωγικος που εχουν τελικα το αντιθετο αποτελεσμα

Προγραμμάτισε από πριν τα διαλείμματα που θα κάνεις

Διάλειμμα

Γνωρίζοντας από πριν πότε θα κάνεις διάλειμμα μπορεί να σε βοηθήσεις στην προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητάς σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους. Έτσι μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένο χρόνο ή συγκεκριμένο όγκο δουλειάς μετά από τον οποίο θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να χαλαρώσεις.

Η παραπάνω τεχνική σε βοηθάει να μείνεις πολύ περισσότερο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις παρά αν αφήσεις ελεύθερη την ώρα του διαλείμματος. Εννοείται φυσικά αν νιώσεις κάποια στιγμή πηγμένος είναι προτιμότερο να κάνεις διάλλειμα από το να συνεχίσεις τη δουλειά χωρίς να είσαι σε θέση να συγκεντρωθείς.

Βάλε ένα στόχο τον οποίο θα πρέπει να πετύχεις μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο

Τα χρονικά όρια είναι πολύ σημαντικά στην προσπάθεια να διευθετήσουμε μεγάλο όγκο εργασίας. Ο χρόνος λειτουργεί ως μία μικρή πίεση που θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο παραγωγικός. Μην ξεχνάς ότι όλοι συμφωνούν πως μία μικρή δόση άγχους – πάντα μέσα στα σωστά όρια, λειτουργεί ως κίνητρο για να γίνει κανείς καλύτερος.

Το πετύχεις να δουλεύεις μέσα σε χρονικά όρια είναι κάτι στο οποίο μπορείς να εξασκηθείς. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν μπορείς να το πετύχεις 100% στη δουλεία σου ξεκίνα κάθε μέρα να βάζεις ένα εύκολο στόχο που πρέπει να ολοκληρώσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Βάλε στη ζωή σου μισή τουλάχιστον ώρα προσωπικού χρόνου μέσα στη μέρα

χρόνος για εσένα

Κάθε πετυχημένος άνθρωπος γνωρίζει την αξία του προσωπικού χρόνου. Κάνε λοιπόν καθημερινή συνήθεια το να περνάς τουλάχιστον μισή ώρα με τον εαυτό σου. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει όχι μόνο να αδειάσεις το κεφάλι σου από τα προβλήματα της ημέρας, αλλά παράλληλα να κάνεις την ανασκόπηση που πρέπει και να βάλλεις αυτά που έχεις να αντιμετωπίσεις σε μία καλύτερη σειρά.

Comments

comments