σχολείο-τι-θα-έπρεπε-να-μάθω

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μίλησα για τα έξι πρώτα πράγματα που θα ήθελα κάποιος να μου έχει πει κατά τη διάρκεια των σχολικών μου χρόνων. Ή τέλος πάντων για πράγματα που θα ήθελα να γνωρίζω πολύ πριν χρειαστεί να τα μάθω από ανάγκη.

Εδώ το άρθρο συνεχίζεται με τα υπόλοιπα 10 πράγματα που κανείς δεν μου είπε – ή εγώ δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός για να ακούσω.

  1. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου

Ξέρεις οι περισσότεροι άνθρωπο παρατάνε την προσπάθεια απλά μετά από μερικά λάθη ή αποτυχίες. Αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στο γργονός ότι κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτές.

Κατηγορώ. Μια πραγματικά βαριά λέξη. Ταυτόχρονα μια πρακτική χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνεις κατηγορώντας τον εαυτό σου είναι να δημιουργείς επιπρόσθετο πόνο και να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο.

Όσο πιο γρήγορα σπάσεις αυτή τη συνήθεια τόσο πιο εύκολα θα είσαι σε θέση να μαθαίνεις από τα λάθη και τις αποτυχίες σου.

  1. Πως το να υποθέσεις μια σχέση μπορεί να σε βοηθήσει στις κοινωνικές συναναστροφές σου

Όλοι είμαστε νευρικοί όταν πρόκειται να συναντήσουμε ένα καινούργιο πρόσωπο. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Τι θα γινόταν όμως αν από την αρχή υπέθετες ότι αυτό το πρόσωπο είναι ο καλύτερός σου φίλος; Αν αντί για μία νευρική και αμήχανη συζήτηση δοκίμαζες να μεταφέρεις την παραπάνω αλληλεπίδραση στο πλαίσιο μιας συνάντησης με ένα πρόσωπο που γνωρίζεις καλά και σου είναι ιδιαίτερα οικείο;

Με απλά λόγια προσποιήσου ότι το πρόσωπο που έχεις απέναντί σου είναι ο καλύτερός σου φίλος. Κι αυτό είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εξαιρετικά καλά οικοδομώντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αντί για μία συναναστροφή γεμάτη από αμήχανες σιωπές και άγχος.

  1. Εστίασε σε αυτό που θέλεις όχι αυτό που δεν θέλεις.

RAS. Από το reticular activation system. Στα ελληνικά θα μπορούσε κανείς να το μεταφράσει ως δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης. Είναι ωστόσο πιο εύκολο να το σκεφτείς ως εστίαση σε αυτό που θέλεις.

Πρέπει να διαβάσεις  Σταμάτα να Προσποιείσαι. Απλά Ζήσε!!

Τι συμβαίνει όταν εστιάζουμε το ενδιαφέρον και τη σκέψη μας σε αυτό που θέλουμε; Πολύ απλά το μυαλό μας μας βοηθάει να το βρούμε. Ολόκληρο το σύστημα καθορισμού στόχων σχετίζεται με την εστίαση του ενδιαφέροντος μας σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, με στόχο την κινητοποίησή μας για να το πετύχουμε. Εναλλακτικά με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί κάθε είδους εξωτερική υπενθύμιση όπως χαρτάκια στο ψυγείο ή σημειώσεις στο κινητό τηλέφωνο.

  1. Η στάση σου αλλάζει την πραγματικότητά σου

Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει πολλές φορές τη φράση «πρέπει να αλλάξεις στάση» ή «μια θετική στάση θα σε βοηθήσει περισσότερο.

Είμαι σίγουρος επίσης ότι συνειδητά ή μη έχεις απορρίψει τις παραπάνω φράσεις ως αόριστες συμβουλές που πέρασαν και στην δεν ακούμπησαν.

Αυτό ωστόσο  που έχω ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια είναι ότι  αλλάζοντας τη στάση σου, αλλάζεις ουσιαστικά την πραγματικότητά σου. Βλέπεις πράγματα τα οποία έμοιαζε αδύνατο πριν να δεις.

Πόσες φορές άλλωστε δεν σου έχει τύχει να σκεφτείς «μα γιατί δεν έβλεπα τα πράγματα έτσι πριν;»

Καθώς στην προηγούμενη παράγραφο σου μίλησα για το RAS, μπορείς να καταλάβεις ότι μια αρνητική αντίληψη οδηγεί το μυαλό να εστιάσει σε οτιδήποτε αρνητικό. Το αντίθετο φυσικά συμβαίνει σε κάποιον που έχει θετική αντίληψη των πραγμάτων.

Με απλά λόγια αυτός που θέλει να δει θετικά πράγματα είναι βέβαιο ότι τα βλέπει.

  1. Η ευγνωμοσύνη είναι ένας απλός τρόπος για να αισθάνεσαι ευτυχισμένος.

Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι κανείς δεν μου είχε πει ότι η ευγνωμοσύνη είναι κάτι καλό.  Κανείς ωστόσο δεν μου μίλησε για την επίδραση που έχει μια καθημερινή λίγων λεπτών πρακτική σε εμένα.

Πρέπει να διαβάσεις  Πως το να κρίνεις τους άλλους καταστρέφει την υγεία σου

Το περνάμε ένα με δύο λεπτά την ημέρα νιώθοντας ευγνωμοσύνη μπορεί να μετατρέψει μια αρνητική διάθεση σε θετική. Σε βοηθάει επίσης να εστιάσεις στα σωστά πράγματα. Και να κάνεις και άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους.

  1. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Συγκρίνοντας τον εαυτό σου με άλλους αφήνεις στην πραγματικότητα τον κόσμο γύρω σου να ελέγξει το πώς αισθάνεσαι με τον εαυτό σου.

Σύγκρινε τον εαυτό σου με τον εαυτό σου. Κι αυτό είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα σε οδηγήσει σε περισσότερη εσωτερική γαλήνη, προσωπική δύναμη και θετικά συναισθήματα.

  1. Το 80 με 90% όσων φοβάσαι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να συμβούν ποτέ.

Όλοι έχουμε φόβους. Όλοι έχουμε ανησυχίες. Κοιτάζοντας ωστόσο πίσω στο παρελθόν πόσοι από τους φόβους που είχες έγιναν πραγματικότητα;

Οι φόβοι και οι ανησυχίες είναι στην πραγματικότητα άχρηστα συναισθήματα. Το ότι φοβάσαι ότι κάποια πράγματα θα συμβούν δεν τα κάνει απαραίτητα πραγματικά. Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ.

Απελευθέρωσε το μυαλό σου από την ανησυχία έχοντας πάντα στο νου σου πόσο λίγα από όσα φοβόσουν γίναν τελικά πραγματικότητα.

  1. Μην παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά

Ξέρεις αυτό που τώρα μοιάζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζωής σου μπορεί να μην σε απασχολεί καν σε τρία χρόνια.

Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τα πράγματα μέσα στο μυαλό μας κουβάρι. Να τους δώσουμε πολύ περισσότερη σημασία από ότι θα έπρεπε στην πραγματικότητα.

Χαλάρωσε. Το άγχος και η ανησυχία ποτές δεν οδήγησαν κάποιον σε καλό. Άλλωστε όπως είπαμε και παραπάνω τα περισσότερα από αυτά για τα οποία ανησυχείς δεν πρόκειται να συμβούν καν.

  1. Κατέγραψε τα πάντα

Η μνήμη μπορεί να σε απατήσει. Η δική μου το έχει κάνει πολλές φορές. Και είναι πραγματικά κρίμα κάποιες καλές ιδέες να χαθούν απλά γιατί αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε ένα εργαλείο που αποδείχθηκε τελικά ελλιπές.

Πρέπει να διαβάσεις  Ευτυχία είναι να επικεντρώνεσαι στο τώρα

Επιπλέον γράφοντας βοηθάς το μυαλό σου να εστιάσει σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία.

  1. Υπάρχουν ευκαιρίες σχεδόν σε κάθε εμπειρία

Έχεις σκεφτεί ότι μια αρνητική εμπειρία μπορεί τελικά να αποδειχθεί κατά πολύ περισσότερο πολύτιμη σε σχέση με μία θετική;

Κάθε άσχημη εμπειρία, κάθε λάθος και κάθε αποτυχία μπορεί αν σου δώσει πολλά μαθήματα. Εξαιρετικά μαθήματα που μπορεί τελικά να σε οδηγήσου σε πολλές πολύ πιο σημαντικές θετικές εμπειρίες.

Comments

comments