kalosini

Κάθε σταγόνα καλοσύνης δημιουργεί ένα κυματισμό. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτός ο κυματισμός.

Ότι δώσεις θα πάρεις.

Ή αλλιώς,

Το σύμπαν σου επιστρέφει αυτό που δίνεις.

Λόγια που έχουν ταξιδέψει από το παρελθόν μέχρι τις μέρες ας φέρνοντας μαζί τους την ηχώ μια μεταφυσικής χροιάς. Μιας χροιάς που τα παλιότερα χρόνια καλούνταν να εξηγήσει κάθε τι που δυσκόλευε το μυαλό.

Καθώς όμως η σκιά του παρελθόντος σβήνει, οι μεταφυσικές ερμηνείες δεν επαρκούν καθώς τη θέση τους παίρνει η αναζήτηση λογικών εξηγήσεων.

Μας επιστρέφει λοιπόν το σύμπαν την καλοσύνη που δείχνουμε; Και αν ναι με ποιο τρόπο;

  1. Το να δείχνεις καλοσύνη κάνει καλό σε εσένα

καλοσύνη -και-ευτυχία

Από την υγεία μέχρι την ευεξία όλοι πλέον συμφωνούν ότι οι πράξεις καλοσύνης μας κάνουν καλό. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι πλέον στον αέρα. Αντίθετα υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι οι πράξεις καλοσύνης προς τους άλλους δρουν σε βιοχημικό επίπεδο ανεβάζοντας τα επίπεδα ουσιών που είναι γνωστά ως ενδογενή οπιοειδή. Αυτά είναι θα μπορούσε να πει κανείς μια φυσική μορφή της μορφίνης και του οπίου. Με τη σειρά της η παραπάνω αύξηση οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ανεβασμένοι.

Άλλες έρευνες συνδέουν τις πράξεις καλοσύνης με την υγεία της καρδιάς και την καθυστέρηση του γήρατος. Έτσι στην πρώτη περίπτωση η συναισθηματική ζεστασιά που συνοδεύει μια γενναιόδωρη πράξη, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της οξυτοκίνης. Πλήθος από έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη επιτελεί αξιοσημείωτο ρόλο ως προς τη γενικότερη υγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Η παραγωγή οξυτοκίνης μειώνει τις φλεγμονές και τα επίπεδα των ελεύθερων συντελώντας στην επιβράδυνση της γήρανσης και τη γενικότερη υγεία.

Πρέπει να διαβάσεις  Ελπίδα: Ο Φοίνικας που πρέπει να αναγεννηθεί μέσα από τις πρόσφατες στάχτες

Τώρα αν είσαι καλά μήπως είναι λίγο πιο εύκολο να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σου;

  1. Το να δείχνεις καλοσύνη κάνει τους άλλους πιο θετικούς σε εσένα

Η πράξεις καλοσύνης ευνοούν το χτίσιμο καλύτερων σχέσεων. Καθώς η συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε δύο άτομα μικραίνει, αναπτύσσεται μεταξύ τους κάποιου είδους συναισθηματικός δεσμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινούργιας σχέσης ή την ισχυροποίηση μιας ήδη υπάρχουσας.

Μήπως λοιπόν το παραπάνω εξηγεί λογικά το πώς το σύμπαν σου επιστρέφει αυτό που δίνεις;

  1. Το να δείχνεις καλοσύνη είναι μεταδοτικό

κυματισμός

Η καλοσύνη απλώνεται σας ένα κύμα. Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Επέλεξα να κλείσω με τη φράση την οποία ξεκίνησα. Δεν το έκανα τυχαία. Μπορεί να μη δεις ποτέ άμεσα τα αποτελέσματα μιας καλής πράξης σε εσένα(αν και αυτό είναι κάτι σπάνιο). Μπορείς όμως να είσαι σίγουρος ότι κάπου, κάποιος έχει επωφεληθεί από αυτό. Όπως επίσης ότι με κάποιο τρόπο αυτή θα γυρίσει σε εσένα. Ακόμα και με κάποιο τρόπο που εσύ δεν περιμένεις καθόλου.

 

Comments

comments